Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας το Ηλιτόμηνον,  μέλος του δικτύου οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα με το EFCNI, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών, διοργάνωσε την εκδήλωση «Προωρότητα και Εθελοντισμός» όπου είχαμε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει και η ομάδα μας "Εθελοντική Μαιευτική".


Η εκδήλωση  

«Προωρότητα και Εθελοντισμός»

Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στο Πνευματικό κέντρο Κωνσταντινουπολιτών , έναν πολύ ζεστό και φιλόξενο χώρο,  και συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συμμάχων Υγείας, του Μ.Κ.Ο.  Φαιναρέτη και  της ΕΛΕΠΑΠ., γονείς, εθελοντές.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού  σχετικά  με την προωρότητα, ένα θέμα που μας αφορά όλους.

 Οι ομιλίες 


Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα αίτια που οδηγούν σε έναν πρόωρο τοκετό και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προληφθεί, στη διαχείριση και τη φροντίδα του πρόωρου μωρού, στη διατροφή του, στην ανάγκη της οικογένειας για υποστήριξη από τους επαγγελματίες υγείας και το περιβάλλον τους και  στην υποστήριξη και βοήθεια που μπορεί να χρειαστεί ένα πρόωρο φεύγοντας από τη ΜΕΝΝ.


Τα θέματα που παρουσιάστηκαν από τις μαίες της ομάδας μας ήταν 
  1. "Ο ρόλος της μαίας στη πρόληψη  & στην αντιμετώπιση της προωρότητας" απο την Λαδοπούλου Αγγελική-Μαρία, Τζααμαρία Σοφία
  2. "Ο πρόωρος τοκετός- πρόωρο νεογνό" Αγγελούκου Ξένια
  3.  "Η σημασία του μητρικού θηλασμού και της δέρμα με δέρμα επαφής στα πρόωρα νεογνά" Κώστογλου  Εριφύλη 
 



 Βράβεία απο το Ηλιτόμηνον στους εθελοντές!




Με μεγάλη μας χαρά η πρόεδρος του  Ηλιτόμηνον  κα Λέλα Βαβουράκη μας τίμησε με το πιο γλυκό βραβείο!
Μας παρέδωσε 2xs καλτσάκια που είναι και το σύμβολο για την προωρότητα, πλεγμένα στο χέρι από γονείς!!

Η βράβευση " ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2016"  έγινε για τις συνολική μας εθελοντική προσφορά με δράσεις  στην κοινότητα για το ετος που φεύγει. 
Παράλληλα βραβεύτηκαν μέσω skype και 2 γονείς από τη Θεσσαλονίκη, Μαμά 2016 η Φαίυ Ευαγγέλου και Μπαμπάς 2016 ο Θοδωρής Μανδρέκης για τις εκει δράσεις τους για τα πρόωρα 
Το πιο γλυκό βραβείο!!




 Η βραδιά έκλεισε με τις μαγευτικές φωνές των μικρών μαθητών του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης, που μας ταξίδεψαν μουσικά σε άλλες εποχές μεταδίδοντας μας τη θετική τους ενέργεια και χαρίζοντας μας λίγη από την παιδική τους αθωότητα.




Προωρότητα

Η προωρότητα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας  σε όλο τον κόσμο, που συνδέεται με αυξημένο αριθμό επιπλοκών στα νεογνά.  Παγκοσμίως 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα. Στην Ευρώπη γεννιούνται  500.000 μωρά πρόωρα κάθε χρόνο.
Ως πρόωρη γέννηση ορίζεται η γέννηση ενός μωρού πριν την 37η εβδομάδα κύησης και είναι η μόνη σημαντική αιτία που σχετίζεται με την παιδική θνησιμότητα και νοσηρότητα, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ακριβής αιτία του πρόωρου τοκετού παραμένει άγνωστη για το 50% περίπου των περιπτώσεων. Ωστόσο, έχουν ταυτοποιηθεί ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου οι οποίοι είναι πιθανό να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.
Το ποσοστό επιβίωσης των πρόωρων μωρών διαφέρει όχι μόνο από χώρα σε χώρα αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Τα πρόωρα νεογνά είναι η μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη.
Πολλές παθήσεις της ενήλικης ζωής συνδέονται με την πρόωρη γέννηση και μπορούν να προληφθούν με βελτίωση της φροντίδας των νεογνών.
Τα πρόωρα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Η βελτίωση της νεογνικής θεραπείας και φροντίδας, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων και τη μείωση της νεογνικής θνησιμότητας.
Οι γονείς πρόωρων βρεφών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπισης συναισθηματικών προβλημάτων, τα οποία συνδέονται με την πρόωρη γέννηση και τη διαδικασία φροντίδας ενός πρόωρου βρέφους.



Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Η 17 Νοεμβρίου ξεκίνησε να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας το 2008, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI- European Foundation for the Care of Newborn Infants) και των οργανώσεων γονέων.
Σήμερα, περισσότερες από 200 χώρες συμμετέχουν στον εορτασμό της,προωθώντας την κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πρόωρες γεννήσεις.