Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Είμαι έγκυος... Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;

Αν και κάποιοι ιατροί είναι ακόμα αρκετά επιφυλακτικοί όσον αφορά τη βαφή των μαλλιών και τις ανταύγειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές βλάπτουν την κύηση ή/ και το έμβρυο. Σήμερα, οι περισσότερες βαφές δεν περιέχουν δυνητικά παθογόνες χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεύδη, ουσίες που περιείχαν παλαιότερα οι βαφές των μαλλιών. Σε περίπτωση έντονης ανησυχίας, συνιστάται η αποφυγή της χρήσης των βαφών κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης κι εν συνεχεία η χρήση φυτικών προϊόντων.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως το ίδιο ισχύει και για την περμανάντ αφού δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι επιβλαβή για τη μητέρα και το έμβρυο.
Όσον αφορά την ισιωτική των μαλλιών, οι ουσίες που χρησιμοποιούνται εμπεριέχουν πολύ ισχυρά χημικά συστατικά αμφιλεγό
μενης ασφάλειας και θα ήταν ορθό αν αποφεύγεται η εκτέλεσή της κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η εγκυμονούσα δεν χρειάζεται να ξεχάσει τη θηλυκή πλευρά της για τους τόσο σημαντικούς αυτούς μήνες της κύησης, ίσα ίσα θα μπορούσε να την ενισχύσει κιόλας. Οι χημικές ουσίες από τις βαφές μαλλιών, την περμανάντ και την ισιωτική, απορροφούνται από το δέρμα μόνο σε ελάχιστες ποσότητες και δεν φαίνεται να είναι επιβλαβείς. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ισχυρές οσμές από τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που προκαλούν σε ορισμένες εγκυμονούσες ναυτία ή/ και αναγούλα. Και πάλι μπορούν να τα χρησιμοποιούν σε καλά όμως αεριζόμενο χώρο.
Γενικότερα όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η αντίδραση των μαλλιών στις διάφορες θεραπείες μπορεί να μην είναι η αναμενόμενη λόγω της διαφορετικής συγκέντρωσης των ορμονών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης
Ρωτήστε τον Ιατρό ή τη Μαία σας για οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία σας κι αυτοί θα σας καθοδηγήσουν σωστά και με ασφάλεια για να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή έκβαση της εγκυμοσύνης σας.


Ιδέα & Κείμενο: Έρρικα Κοκκόση, ΜΑΙΑ, μέλος της ομάδας "ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ"