Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΤΕΡ + FREE SEX = ΠΗΤ=> ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η μαιευτική και τα μαθηματικά!!


Αχ…το πιο δυσνόητο πράγμα  στην μαιευτική  είναι η ηλικία κύησης! Ας δούμε μια κλασική συνομιλία στην αρχή της κύησης με τους επαγγελματίες υγείας πχ. Μετά τον πρώτο υπέρηχο που επιβεβαιώνουμε την κύηση αλλά και  εντοπίζουμε το σημείο που έχει εμφυτευτεί:
-Α! Πολύ Ωραία είστε 7 εβδομάδων!
-…..Δηλαδή  ; 
-Σχεδόν 2 μηνών!
-Μα δε γίνεται…..(συννεφάκι σκέψης…{αφού εγώ είχα επαφή ΜΟΝΟ  πριν  από 5 εβδομάδες..}
Η τελευταία έμμηνος ρύση (Τ.Ε.Ρ)
 Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική! Το μονό σταθερό σημείο που μπορούμε να έχουμε  για να μετρήσουμε την ηλικία κύησης  στη μαιευτική είναι, η πρώτη μέρα που είδε αίμα η γυναίκα και θεώρησε ότι έχει έρθει η περίοδος της (έμμηνος ρύσης). ΠΡΟΣΟΧΗ  η πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου που είχε, ΟΧΙ η  τελευταία μέρα της περιόδου της.
Κύκλος περιόδου
Ο κύκλος περιόδου είναι το διάστημα  από την στιγμή που βλέπουμε αίμα μέχρι την στιγμή που θα ξαναδούμε. Ας  υποθέσουμε ότι είναι η 1 Αύγουστου
Σε αρκετές γυναίκες  αυτός ο κύκλος περιόδου  είναι 28 ημερών  δηλαδή ανά  4εβδομαδες  έρχεται η περίοδος.  Αρά περιμένουμε  περίοδο στις 28 Αύγουστου. Η  μέρα που θεωρείται γόνιμη είναι η 14η σε αυτόν τον κύκλο. Οι ασταθείς κύκλοι  θα αναλυθούν σε άλλο κείμενο με την ετικέτα «ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ».
Έγκυος;(!)
Όμως αυτή η περίοδος δεν εμφανίστηκε ποτέ…( σενάριο που μέσα μας χαιρόμαστε κάπως!)…και έχουμε λοιπόν  4  Σεπτέμβρη. Αρά κάτι έχει αλλάξει! Είτε με οικιακό τεστ κύησης
(υπάρχει σε όλα τα φαρμακεία) είτε με αιματολογική εξέταση ή εξέταση ουρών, ( που θα κάνουμε πηγαίνοντας σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο), μπορούμε να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. 
Από την πρώτη  επίσκεψη  σε μαία  ή γυναικολόγο  μπορούμε να εντοπίσουμε την εβδομάδα κύησης.
 Η μέτρηση που κάνουμε είναι η έξης:  κρατάμε  την πρώτη μέρα που είδε  αίμα η γυναίκα και λεμέ π.χ. ότι είναι η 1 Αυγούστου.
 Η μέρα της επίσκεψης είναι η 11  Σεπτέμβρη. Η γυναίκα αυτή είναι 6 εβδομάδων!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Δε μας ενδιαφέρει πότε υπήρξε  σεξουαλική επαφή λόγο του ότι το πιθανό διάστημα της  ακριβής σύλληψης είναι αμφίβολο  ακόμα και αν έγινε μόνο μια φορά. Αυτό συμβαίνει  λόγο της διάρκειας επιβίωσης των σπερματοζωαρίων μέσα στο σώμα της γυναικάς  αλλά και λόγο μιας  μη αναμενόμενης  αλλαγής της ημέρας της ωοθυλακιοωρρηξίας  που μπορεί  να συμβεί στον κύκλο αυτόν  που πάλι δεν είμαστε σε  θέση να γνωρίζουμε.

Ποσό διαρκεί η κύηση  ηλικία κύησης (Η.Κ.);
Η κύηση στο Ανθρώπινο είδος φυσιολογικά διαρκεί :
7.056 ώρες = 294 μέρες =  42 εβδομάδες =  10 μισό μήνες!
Ο μηνάς μετράται  όταν συμπληρωθούν οι 4 εβδομάδες  ΑΡΑ
4ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ  X 10 ΜΗΝΕΣ =40 +2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ = Ανθρώπινη κύηση
Όμως η τελική διάρκεια που θα έχει μια κύηση θα το κρίνουν μόνο δυο παράγοντες
1.     Όποτε το έμβρυο  θεωρήσει ότι είναι έτοιμο να γεννηθεί
2.    Σοβαρός ιατρικός λόγος που αφορά την επιβίωση (μητέρας ή εμβρύου/ων)  ή την ασφάλεια τους, και έχει ως συνέπεια να απαιτείται  η αποπεράτωση  του τοκετού .
Η  πιθανή ημερομηνία τοκετού (Π.Η.Τ. )
Θα το ξαναγράψω…
ΠΙΘΑΝΗ ημερομηνία τοκετού είναι η ημερομηνία που προκύπτει από τον υπολογισμό της ηλικίας κύησης. Δεν είναι «εγγλέζικο» ραντεβού είναι κάτι σαν ανοιχτό εισιτήριο προσέλευσης  στην εξωμήτρια ζωή...Κατά συνέπεια έχουμε μια ημερομηνία που μας λέει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε, να ενημερωθούμε, να μελετήσουμε, να ηρεμίσουμε, να χαλαρώσουμε, να σκεφτούμε, να ονειρευτούμε ….γιατί κάπου εκεί κοντά ένα ή και περισσότερα πλάσματα …τα δικά μας μοναδικά πλάσματα θα έρθουν να ειδωθούμε …γιατί η γνωριμία ήδη συμβαίνει κάθε στιγμή που χτυπούν παράλληλα οι καρδιές…

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΥΗΣΗΣ (DIY)!
Μέχρι τότε λοιπόν κάθε εβδομάδα είναι σημαντική! Και η μαμά πάντα ανυπομονεί  …και μέτρα… και ξανά μέτρα …
Παρακάτω ακολουθεί ένα εύκολο ημερολόγιο (DIY) (φτιάξτο μόνο σου) για να μετράει η μαμά πόσες εβδομάδες απομένουν για την μεγάλη συνάντηση!

11 ΧΡΩΜΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ:  
11 ΧΡΩΜΑΤΑ
1 ΜΑΡΚΑΔΟΡΟ ΓΙΑ ΓΥΑΛΙ
42 ΛΕΥΚΑ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ 
1 ΓΥΑΛΙΝΟ ΒΑΖΑΚΙ
1 ΠΙΑΤΑΚΙ 



Μαζεύουμε με αγάπη τα 42 βοτσαλάκια= βδομάδες. Τα αριθμούμε γραφοντας ανα 4 νούμερα μ'ένα χρώμα, εκτός από την βδομάδα  41-42 που θα  είναι 1 χρώμα για 2 βδομάδες. Μετά ζωγραφίζουμε όπως θέλουμε το βαζάκι και κάθε βδομάδα τοποθετούμε ένα βότσαλο, που πίσω μπορούμε να γράψουμε μια λέξη-συναίσθημα που νιώσαμε εκείνη την βδομάδα. Μόλις έρθει με το καλό θα έχει ένα ιδιαίτερο ημερολόγιο κύησης απο την μαμά!
Λευκά βοτσαλάκια


Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ!
Ημερομηνία που το νίωσαμε πρώτη φορά


Οι βδομαδούλες μας!
Η  Πιθανή Ημερομηνία  Τοκετού μας!

Ημερομηνία που μάθαμε για την κυησή μας!

 Το ποτήρι είναι όσο γεμάτο εμείς το βλέπουμε…
Ευχαριστώ για την ανάγνωση και μείνετε συντονισμένοι στο blog μας  volunteermidwiferyhellas.blogspot.gr για τις ΜΑΙΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ  αλλά και για τα ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ των μελών της ομάδας!

ΙΔΕΑ & ΚΕΙΜΕΝΟ: Σοφία Τζαμαρία Μαία 
 Γενική Συντονίστρια της ομάδας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ»